Introduksjon: Betydningen av å pusse opp bad.
Et velutformet og funksjonelt bad kan forbedre dagliglivet og øke verdien på boligen. En godt planlagt renovering kan transformere et utdatert baderom til et moderne og behagelig rom. Se våre tips for å pusse opp bad i denne guiden.
Når er det tid for å pusse opp badet?
- Alder på baderommet: Et bad bør typisk vurderes for renovering etter 15-20 år, avhengig av bruk og slitasje. Eldre baderom kan ha utdaterte rør og elektriske systemer som kan være ineffektive eller til og med utgjøre en sikkerhetsrisiko.
- Vannskader eller slitasje: Synlige tegn på vannskader, mugg, eller slitasje er klare indikatorer på at det er på tide med en oppdatering.
- Endrede behov: Endringer i familiens størrelse eller behov kan kreve en omstrukturering av baderommet for å gjøre det mer funksjonelt.
- Ønske om modernisering: Ønsker om nyere design, energieffektive løsninger, eller moderne bekvemmeligheter er også gyldige grunner til å pusse opp.
Få tilbud på å pusse opp bad
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktendeHvor lang tid tar det å pusse opp et bad?
Tidsbruken for å pusse opp bad kan variere basert på omfanget av prosjektet. En totalrenovering kan ta alt fra et par uker opp til seks uker. God planlegging og tidlig kommunikasjon med håndverkere kan bidra til å redusere tidsbruken og minimere forstyrrelser. Av erfaring tar det normalt 3-4 uker å pusse opp et bad. Vi anbefaler likevel å legge inn en buffer på inntil 1-2 uker. Dersom en kun har et bad tilgjengelig kan det være lurt å flytte ut i perioden.
Hva koster det å pusse opp et bad?
Kostnaden for en å renovere et bad kan variere betydelig, avhengig av faktorer som badets størrelse, designvalg og kvalitet på materialene som brukes. Våre erfaringer viser at kundene får den beste hjelpen når de samarbeider med erfarne og konkurransedyktige prosjektledere
Basert på tidligere prosjekter ser vi at en totalrenovering av bad (eksl. fliser og innredning), ofte koster rundt 200.000-250.000 kr.
For de som ser etter en mer økonomisk løsning, kan man finne pakkeløsninger for fliser, armaturer og baderomsmøbler som starter på omtrent 20.000 kroner. Dermed vil et fullstendig renoveringsprosjekt vanligvis koste minst 250.000 kroner. Men for de som ønsker mer luksuriøse alternativer og tilpasninger, kan prisen fort stige til 100.000 kroner eller mer.
Interessant nok er det ikke alltid en dramatisk prisforskjell mellom små og store bad. En forenkling er at man for hver ekstra kvadratmeter, kan legge til rundt 10.000 kroner i totalkostnaden. Hovedforskjellen mellom et stort og et lite bad ligger ofte i omfanget av flis legging. Men, når det kommer til de tekniske installasjonene, som rør og elektriske arbeider, er kostnadene relativt like uavhengig av badets størrelse. Badet er ofte det mest kostbare rommet å renovere i en bolig, gitt kravene og fagkunnskapen som kreves.
Hvordan finne riktig håndverker for jobben?
Å velge en kvalifisert og erfaren håndverker er avgjørende. Når du mottar et pristilbud anbefaler vi alltid at du vurderer
- Anbefalinger,
- Sjekk referanser og tidligere arbeid
- Få detaljerte tilbud før du bestemmer deg.
- Finansiell soliditet. Husk at du har garanti på badet.
- Ansvarsforsikring
- Kjemi med prosjektleder
Hvordan organisere prosjektet?
De fleste som pusser opp et bad ønsker å benytte en entreprenør som tar hele kontrakten på prosjektet. Husk at det er mange fagområder som er inkludert, og vi anbefaler derfor at en prosjektleder koordinerer disse. Ved en totalrenovering er normalt følgende fag inkludert
- Tømrer
- Murer
- Rørlegger
- Ventliasjon
- Elektriker
- Membranspesialist
Vi tar hele jobben for deg og koordinerer alle fag. Les mer om oss her.
Unngå fallgruver ved oppussing av bad
De vanligste fallgruvene inkluderer dårlig planlegging, undervurdering av kostnader, og ikke å ta høyde for uventede problemer. En god plan og buffer i budsjettet kan hjelpe med å unngå disse problemene.
VVS og elektriske krav
Sikkerhet er viktig, spesielt i våtrom. Arbeid som involverer VVS og elektriske installasjoner må alltid utføres av sertifiserte fagfolk. Dersom du er interessert les mer om kravene hos direktoratet for byggkvalitet, eller kontakt oss, vi hjelper deg gjerne.
Må jeg søke til kommunen for godkjenning for å pusse opp bad?
Vanligvis slipper man å godkjenning fra kommunen for å pusse opp et eksiterende bad. Men dersom man gjør noe av følgende må søke om godkjenning
- Bryter et brannskille (f. eks ved bytte av sluk eller soilrør).
- Endringer i konstruksjon/bærevegg.
- Omgjøring av tilleggsareal som bod til bad.
Dersom du har spørsmål om ditt prosjekt er søknadspliktig ta kontakt med en av våre prosjektleder for en uforpliktende prat.
Realiser ditt drømme bad
Når renoveringen er fullført, vil du ha et bad som ikke bare ser flott ut, men som også møter dine daglige behov og forbedrer din livskvalitet.